213213

Ultimul număr al ziarului nostru a fost marcat de publicarea unui articol analitic, în care redacția „Știrilor Bălțiului” analiza dacă Nicolai Grigorișin își va trăda liderul, fostul primar al Bălțiului — Renato Usatîi. Judecând după evenimentele care au avut loc, putem observa că — Grigorișin s-a dus împotriva lui Usatîi.

Sondaj cumpărat

Dimineața zilei de 28 septembrie a fost o dimineață obișnuită, neremarcabilă, la fel ca 27 și 17 septembrie. Dacă un „deci” — o companie cu rădăcini românești S.R.L. SONDAJE-INVESTIȚII, mai cunoscută sub numele de IMAS, a publicat rezultatele „sondajului” său asupra situației electorale din municipiul Bălți. Sondajul a fost comandat de compania bălțeană TV Bălți, mai cunoscută sub numele de BTV, cu o politică editorială foarte clară.

Omenirea nu vine degeaba cu zicători înțelepte. În acest caz, este potrivită următoarea înțelepciune ironică rusă: „cine mănâncă la cină o fată, acela o dansează”. Printr-o coincidență necunoscută, mass-media cu o politică editorială de înțeles a primit un sondaj clar: Grigorișin este „D’Artanyan”, restul sunt în fugă.

Costul oficial al sondajului a fost de 7 mii de euro, adică 144 de mii de lei.

Abia după ce sociologii au anunțat rezultatele „sociologiei” când s-a implicat canalul TV: știrile erau pline de numere „frumoase”.

Sprijin către subordonați

Următorul pas pentru apariția „pompoasă” la alegeri a fost sprijinul „pe scară largă” pentru candidatura lui Nicolai în rețelele de socializare. Mulți oameni au făcut apeluri video: șefi de întreprinderi municipale, mai mulți profesori, câțiva consilieri municipali și nu veți crede: aceiași fotbaliști cărora, la propunerea lui Grigorișin, orașul le-a alocat deja „cel puțin 25 de milioane de lei ”. Într-un cuvânt, personalități subordonate administrației de la Bălți. În același timp, redacția noastră nu a reușit să găsească în sprijinul bălțenilor obișnuiți.

Redacția noastră este gata să parieze: în termen de o săptămână, maxim 10 zile, Nicolai va declara pompos că merge la vot. De exemplu, „Renato, desigur, mi-a spus să stau, să beau ceai și să nu mișc”, însă imediat bălțenii m-au rugat. Și într-adevăr — nu sunt subalternii lui Grigorișin bălțeni?

Scindarea „Partidului Nostru”

După ce Renato Usatîi a demisionat din funcția de primar, în echipa „Partidului Nostru” s-a conturat o criză gravă. Aproximativ 65% dintre consilierii municipali au rămas loiali liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Restul au fost nemulțumiți de decizie și s-au alăturat echipei lui Grigorișin.

De ce au făcut asta, vă veți întreba? Au fost întotdeauna în echipa lui, vom răspunde. Împreună cu mai mulți șefi de întreprinderi municipale, precum același Hmarnîi, acuzat de corupție. În această echipă se afla și Igor Basistîi, un consilier municipal acuzat de furt de apă. Această parte a consilierilor are ceva de pierdut — la urma urmei, conform informațiilor din surse anonime, acestea sunt asociate cu diverse scheme, la fel ca Grigorișin însuși.
În ceea ce privește compoziția cantitativă a „echipei lui Grigorișin”, totul este trist pentru viceprimar: 5-7 consilieri municipali, un cuplu de directori și colegul de cameră a fiinei lui Grigorișin, șeful unei organizații publice, care, la sugestia viceprimarului, i s-au alocat „cel puțin 25 de milioane de lei”

Restul membrilor echipei „Partidului Nostru” au declarat deja boicot.

„De trădători fug toți — și ai săi, și străinii”

Consilierul municipal Stanislav Belousov a fost primul care și-a declarat boicotul. Potrivit acestuia, liderul „Partidului Nostru” a decis să ofere celorlalte echipe posibilitatea de a se arăta, dar au existat „vulturi” din echipa lor, „care încearcă să facă altfel”:

„A existat o înțelegere conform căreia consilierii „Partidului Nostru” își vor demisiona mandatele, de a părăsi orașul <…> pentru a oferi altor echipe șansa de a se arăta. <…> Condamn membrii echipei care încearcă să acționeze diferit decât a promis liderul „Partidului Nostru” (nota edit. — Renato Usatîi).

„Reține-ți un lucru pentru tot restul vieții: de trădători fug toți — și ai săi, și străinii. » a spus Stanislav Belousov

Utilizarea resurselor administrative

O campanie electorală este un lucru costisitor. Fondurile necesare pentru o campanie normală sunt uneori de milioane. Și, în ciuda faptului că Nicolai Grigorișin are atât o afacere, cât și alte surse de venit, el nu poate „să tragă” campania de unul singur fără sprijinul lui Renato Usatîi și al „Partidului Nostru”.

De aceea a fost utilizată resursa de administrare. Astăzi, Nicolai, fără conștiință, scoate fonduri maxime din buget pentru a crea imaginea unui „gospodar”. Întreprinderile municipale pierd milioane de dolari din cauza comenzilor emise. Și vor plăti pentru tot bălțenii.

Înțelegeri cu unioniștii

Al doilea „coz” în alegerile apropiate, potrivit unor informații anonime, a fost lucrarea comună a lui Nicolai Grigorișin cu un reprezentant al „partidelor de dreapta” — în primul rând cu partidul PAS și reprezentantul acestuia la Bălți, Boris Marcoci.

Pentru negocieri mai fructuoase, Primăria Bălți a anunțat chiar și o licitație pentru așezarea trotuarului. Costul este de 8 milioane de lei. Nu vom fi surprinși dacă licitația este din nou „luată” de Marsharcon — compania lui Boris Marcoci.

Însuși Boris, după ce a primit locul deputatului al Parlamentului, nu se grăbește deloc înapoi la Bălți și nu intenționează să lupte serios pentru locul primarului. Cu toate acestea, reprezentanții partidului Maei Sandu încă nu sunt pregătiți să „renunțe” la oraș atât de ușor pentru principalii lor adversari — socialiști, care sunt favoriții cursei la aceste alegeri.

De aceea a fost stabilită o cooperare fructuoasă între Nicolai Grigorișin și Boris Marcoci. Din partea PAS, opoziția este presată de oamenii legii și de alte servicii centrale. Puțin i se cere lui Nicolai: să câștige. Ei bine, după victorie, pentru unele nuanțe controversate, nu trebuie doar să pună întrebări, ci să facă cuminte ceea ce este necesar.

Nicolai însuși este mulțumit de acest lucru: dacă va câștiga, i se va oferi liniște sufletească timp de cel puțin 2 ani, la urma urmei, nu este atât de dificil să permită parada unioniștilor în schimbul tăcerii oamenilor legii despre scheme dubioase.

 

Газета "Бельцкие Новости"

Газета "Бельцкие Новости"

Все права защищены. Любое использование информации и материалов сайта необходимо сопровождать соответствующей ссылкой на сайт редакции.

Выскажи своё мнение на этот счёт!