222222

De mulți ani, Renato Usatîi s-a poziționat ca „cel mai transparent om politic” din Moldova. Peste tot și oriunde primarul din Bălți vorbește despre modul în care este deschis tuturor inspecțiilor și cât de transparentă este finanțarea sa.

La dispoziția redacției noastre au ajuns mai multe documente interesante care dovedesc finanțarea îndoielnică a lui Usatîi. Pentru a înțelege cât de îndoielnic este Renato Usatîi cu privire la finanțarea proiectelor politice, este suficient să le deschidem rapoartele pentru perioada anilor 2014-2016. Potrivit multor experți, atunci prin Nicolai Țîpovici au fost importate în Moldova cantități mari de numerar negru din structurile criminale ale Federației Ruse — după care contabilul „Partidului Nostru”, Natalia Băleanu, a înregistrat acest numerar „negru” pentru diverși „activiști”.

Apropo, Natalia este în top zece pe listele partidului lui Usatîi la alegerile parlamentare anticipate.

Mai mult, în 2019, au apărut înregistrări audio și video care confirmă finanțarea dubioasă — de exemplu, într-una dintre înregistrările audio, fostul contabil al PN, Alexandr Atamanenco, povestește cum au fost contrabandați bani cu trenul Moscova-Chișinău. Și modul în care schema a fost supravegheată de Nicolai Țîpovici.

Finanțarea și cheltuielile „Patria” lui Renato Usatîi pentru 2014:

Să începem cu candidatul la funcția de deputat de la „Partidul Nostru” la numărul 8 de pe lista electorală, un cu trecut dubios — Ivan Osoianu, prieten și tovarăș al lui Nicolai Grigorișin. Potrivit declarației sale de venit, fiind unul dintre cei mai săraci activiști cu un venit de doar 701 lei, a reușit să doneze 750 de mii de lei către fondul partidului „Patria” — de 1069 de ori mai mult decât venitul său anual!

Un unionist „înflăcărat” Nicolae Margarint, care nu s-a deosebit niciodată de oamenii obișnuiți cu capital imens, a donat 44.000 de lei partidului Renato Usatîi în 2014:

Nicolae Margarint a reușit să lucreze în Primăria Bălți ca șef al taxelor locale și al controlului asupra plasării publicității în aer liber pe teritoriul Bălți. În 2020, Renato Usatîi a recunoscut că practic toate veniturile din publicitatea exterioară din Bălți merg „spre stânga”, depășind bugetul primăriei. Neremarcabilulu Margarint, bazat pe cuvintele lui Renato Usatîi, care apare în „tăierea” banilor din publicitatea în aer liber, apare acum pe listele de candidați din „Partidul nostru”.

În fotografie este Nicolae Margarint și contabilul „Partidului Nostru” Natalia Băleanu, precum și dovezi ale punctelor de vedere unioniste ale lui Margarint însuși.

Un alt unionist, Ilian Сașu, a cărui soție, în timpul regimul lui Plahotniuc, a lucrat într-o funcție publică la Ambasada Moldovei în Austria, a donat 95.000 de lei partidului Patria în 2014:

Fostul polițist de frontieră Sergiu Biriucov, care este și candidat parlamentar din „Partidul Nostru”, cu o pensie destul de modestă a unui fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne, a putut dona 50.000 de lei către „Patria”, care este de fapt venitul anual al persoanei:

Și ceva mai mult despre schemele din 2014 a lui Renato Usatîi. Acordați atenția la care ediție au fost transferate 385,758 lei:

Da, aproape 400 de mii de lei în 2014 au fost transferate mass-mediei aceluiași Dimitru Ciubașenco, candidatul la parlament de la „Partidul Nostru” la numărul 5.

Tot în 2014, 134.882 lei au fost spălate prin Media Pro Business SRL, unde administratorul este șeful portavocului principal al administrației bălți, Renato Usatîi, actualul director al canalului BTV, Rodica Deleu:

Finanțarea „Partidului Nostru” pentru 2015:

Atracția generozității fără precedent nu se termină aici — de exemplu, în 2015, Ghenadie Șmulschii, cu un venit oficial anual de 55 mii lei, a „donat” 400 mii lei fondului „Partidul Nostru” — de 7 ori mai mult decât oficialul câștiguri:

Provenind dintr-o familie cu un trecut dubios, potrivit unor surse — cu un trecut criminal, o persoană apropiată lui Nicolai Grigorișin și Boris Tuceac, care nu lucrează nicăieri, a donat 400 de mii de lei „Partidului Nostru” în 2015:

 

Svetlana Cudreașova a arătat, de asemenea, miracole de creștere a capitalului în 2015 — cu un venit oficial de 43 mii lei și absența oricăror economii, a reușit să doneze 350 mii lei fondului „Partidului Nostru” — de 8 ori mai mult decât a fost declarat:

Un anumit avocat din capitală, Igor Pohila, donează aproape un milion de lei partidului lui Renato Usatîi. Poate de aceea Igor Pohila s-a încadrat în primii zece candidați pentru deputați parlamentari din „Partidul Nostru”?

În ceea ce privește cheltuielile interesante ale „Partidului Nostru” pentru 2015, merită menționată cooperarea lui Renato Usatîi cu participantul la furtul miliardului, Chiril Lucinschi, și compania sa ANALITICMEDIA-GRUP, căreia i-au fost transferați peste 100 de mii de lei:

În 2015, Dumitru Ciubașenco și „Panorama” sa au primit o comandă de 43 de mii de lei de la „Partidul Nostru”:

Finanțarea «Partidului Nostru» în 2016:

În 2016, Ghenadie Șmulschii, având statutul de consilier municipal cu un venit oficial mai mic de 30 de mii de lei pe an, a contribuit cu 20.000 de lei la campania electorală a lui Dumitru Ciubașenco — două treimi din câștigurile sale:

Misteriosul avocat al din Chișinău, Pohila Igor, donează din nou o sumă imensă de bani, de data aceasta în valoare de 190 de mii de lei. Pentru 2016, această persoană a „donat” mai mult de un milion de lei „Partidului Nostru”:

În 2016, Boris Tuceac, care continuă să lucreze nicăieri, a donat 8.900 de lei pentru campania electorală a lui Dumitru Ciubașenco.

Sărac ca un șoricel de biserică, consilierul municipal veșnic șomer de la Partidul nostru, Marcel Lefter, a donat un modest 8 mii de lei pentru campania electorală a lui „Dumitru Ciubașenco”. Pentru el, aceasta este o adevărată ispravă, deoarece din 2015 până în prezent, Lefter nu a lucrat nicăieri:

Un alt consilier municipal al „Partidului Nostru”, Igor Bînzari, și soția sa Svetlana donează 29.500 de lei pentru campania electorală a lui „Dumitru Ciubașenco”, cu un venit total de 45.000 de lei în 2016:

În același timp, în 2016 Bînzari a declarat o grămadă de împrumuturi cu dobândă nebună, a căror plată nu face posibilă găsirea unui plus de 29.500 lei:

Familia criminală a lui Nicolai Grigorișin, împreună cu socrul său Vladimir Oleanschii, au donat 37.800 de lei pentru campania electorală a lui Ciubașenco. În același timp, în 2016 familia Grigorișin declară mai mult decât un venit modest de 24.059 lei și 18.875 grivne. Iar socrul lui Grigorișin, Oleanschii, și-a economisit pensia atât de mult încât a reușit să cumpere un Land Cruiser nou-nouț în 2019 cu mai mult de un milion și jumătate de lei.

Cooperarea lui Renato Usatîi cu participantul la furtul unui miliard de Chiril Lucinschii și compania sa „ANALITICMEDIA-GRUP” a continuat în 2016 la alegerile prezidențiale. De data aceasta suma a crescut la 213.819 lei:

Editura lui Dumitru Ciubașenco „Panorama” a primit, de asemenea, o comandă de la „Partidul Nostru” pentru 60.500 de lei cu doar câteva săptămâni înainte de anunțul închiderii editurei. Adică, Chubashenko a luat bani de la „Partidul Nostru” pentru faptul că publicația sa va publica o publicitate despre candidatul de la „Partidul Nostru” Dumitru Ciubașenco — despre el însuși:

Analizând veniturile și cheltuielile proiectelor politice ale lui Renato Usatîi, precum „Patria” și „Partidul Nostru”, prezența unei mase imense de numerar „negru” este destul de evidentă.

Oameni precum Ivan Osoianu, Șmulschii, precum și viitorul jurnalist Ciubașenco — toți au devenit participanți la schemele de finanțare umbră pentru petreceri. În același timp, Vlad Plahotniuc putea convoca oricând dintre participanții la o astfel de finanțare la procuratură pentru a obține mărturia necesară și a închide partidul pentru totdeauna.

Prin urmare, liderul „Partidului Nostru” a fost întotdeauna o imitație a războiului cu Plahotniuc. Și când a venit vorba de acțiuni reale, cum ar fi asaltul parlamentului, Renato Usatîi a fost primul care și-a amintit oamenii. Ce alte întrebări mai pot exista?

Газета "Бельцкие Новости"

Газета "Бельцкие Новости"

Все права защищены. Любое использование информации и материалов сайта необходимо сопровождать соответствующей ссылкой на сайт редакции.

Выскажи своё мнение на этот счёт!