Istoria cu tenderurile din Bălți este veche – cât lumea: după părerea experților și politicienilor, administrația locală preferă să le ofere cumpărături de ordin municipal- agenților economici ”comozi și loiali”.

De ceva vreme astfel de agent economic a devenit firma consilierului municipal de la partidul Maei Sandu, Boris Marcoci cu denumirea ”Marsharcon”. În acest articol, vom studia trecutul și prezentul consilierului și vom încerca să înțelegem cum se împletesc interesele Maiei Sandu și al lui Renato Usatîi în capitala nordică.

CINE ESTE BORIS MARCOCI?

Boris Marcoci — om de afaceri, proprietarul companiei Marsharcon, consilier municipal de la partidul ”Acțiune și solidaritate” (PAS) a Maei Sandu. De mulți ani lucrează în sectorul construcțiilor din Bălți.

Conform declarației de venit pentru anul 2020, Boris Marcoci- este millionar. Doar venitul oficial al familiei sale este mai mult de 2 millioane de lei:

Pe lângă milioane, familia Marcoci deține și 7 terenuri, două case și un apartament:

În același timp, familia lui Marcoci, conform declarației, deține o singură mașină – Toyota RAV4 (2009), în valoare de 17 mii de euro. Totodată, Boris Marcoci însuși preferă să conducă o mașină de lux Mercedes GLE 2019. Prețul acestei mașini este de aproximativ 69.900 de euro – conform site-ului interauto.md.

Din păcate, nu am putut obține un comentariu clar cu privire la originea acestei mașini, cu excepția faptului că acest Mercedes a fost cumpărat de o companie deținută de Boris – cel mai probabil, vorbim despre Marhsarcon, care aduce profituri fabuloase prin licitații de milioane, organizate de primăria Bălți. De asemenea, conform legii, Boris Marcoci este OBLIGAT să indice această mașină în declarația de venit, în ciuda faptului că este înregistrată legal la companie.

Calea politică

Boris nu este începător în politică – în 2010, omul de afaceri bălțean a intrat în consiliul municipal – conform listelor partidului lui Vlad Filat (PLDM).  În 2015, Boris Marcoci a mers cu mândrie la alegerile primarului orașului Bălți sub steagurile partidului PLDM, unul dintre principalii oficiali corupți ai politicii moldovenești, Vlad Filat.

В 2015 году официально признанный участник кражи миллиарда Кирилл Лучинский агитировал за Бориса Маркоча на пост примара Бельц.
В 2015 году официально признанный участник кражи миллиарда Кирилл Лучинский агитировал за Бориса Маркоча на пост примара Бельц.

Toamna anului 2015, președintele Republicii Moldova, Nicolai Timofti, acordă ordinul «Gloria Muncii» lui Boris Marcoci. Care au fost criteriile de selecție pentru premiul de la președintele-păpușă condus de Plahotniuc și Filat?

La 22 decembrie 2016, Boris Marcoci a anunțat că părăsește rândurile PLDM și a rămas consilier municipal „independent”.  Acest lucru a fost făcut imediat după ce Vlad Filat a fost arestat și PLDM a pierdut puterea. Marcoci și-a schimbat din nou culoarea politică și a devenit membru al „fracțiunii proeuropene”, strâns asociat cu Partidul Democrat.

În 2016, Boris Marcoci a fost distins cu premiul „Cel mai bun antreprenor în industria construcțiilor” de la Bălți din mâinile prim-ministrului „de noapte” Pavel Fillip. Este amuzant faptul că Marcoci însuși a fost membru al comisiei, care a decis cui i se acordă acest premiu (ordinul primarului nr. 371/2016). Astfel, putem observa cum în 2016 actualul „om bun” era prieten excelent cu Plahotniuc.

În 2019, după lichidarea regimului Plahotniuc, Boris Marcoci și-a schimbat din nou culoarea politică. Așa cum s-a schimbat mai devreme din verde în albastru, așa în 2019 Marcoci a schimbat albastrul pe galben – și a devenit un dușman înflăcărat al colegilor și aliaților săi de ieri din Partidul Democrat.

Борис Маркоч и Майя Санду в офисе территориального отделения Партии Действие и Солидарность (PAS)

TEnderuri și “MARSHARCON”

Marsharcon a câștigat prima sa licitație de construcții în 2014. Atunci, suma alocată a constituit 5,13 milioane de lei.

Ulterior, aproximativ jumătate din lucrările de construcție efectuate la Bălți au început să fie efectuate de firma consilierului municipal Marcoci. Potrivit Agenției de Achiziții de Stat, Marsharcon a câștigat licitații în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei.

Remarcabil este faptul că 30 de milioane — sunt contracte ÎN DOAR DOI ANI! Suma tuturor contractelor semnate cu Primăria Bălți este necunoscută – din păcate, „cea mai transparentă Primărie” nici măcar nu a publicat pe site-ul său un contract de instalare a pavajului în valoare de peste 25 de milioane de lei.

În ceea ce privește așezarea pavajului: conform informațiilor privind sistemul de achiziții de stat și comercial “achizitii.md”, costul unui metru pătrat de pavaj pe strada Al. cel Bun, unde a lucrat compania lui Boris Marcoci, a costat orașului 1.840,30 lei moldovenești! Și acesta este costul fără TVA (+ 22%)

Aceasta este cu peste 1200 de lei mai mult decât a declarat primarul Renato Usatîi: „Cifrele pe care le-am auzit sunt mai mari decât prețurile pieței. <…> Astăzi există un preț maxim de 620 lei pe 1 mp. m, și voi ar fi trebuit să o anunțați”

 Baron al construcțiilor

Boris Marcoci, proprietarul Marsharcon, este un adevărat baron al construcțiilor din capitala nordică. Pe lângă licitațiile municipale, el ocupă mai mult de 50% din întreaga piață a construcțiilor. Practic, vorbim despre clădiri rezidențiale, cu mai multe etaje. dar cum îi reușește să o facă?

Deputatul parlamentului de la platforma ”DA”, arina spătaru, în notificarea sa către autoritatea națională de integritate, informează:

«Marcoci Boris, consilier municipal din Bălți, din 2011 este membru a comitetului consultativ specializat pe aministrarea proprietății și protecția mediului a municipiului. În același timp, este director, fondator și proprietar al 70% din SRL Marsharcon. Această companie a câștigat de nenumărate ori la concursurile de achiziții publice desfășurate de Primăria Bălți, suma contractelor este de milioane sau chiar zeci de milioane de lei »

Astfel, se dovedește că Boris Marcoci, profitând de poziția sa: participarea la procesul decizional cu privire la problemele de planificare urbană, fiind consilier municipal și fiind doar un bun prieten al lui Renato Usatîi, promovează pur și simplu proiectele benefice lui de dezvoltare a orașului. Mai mult, inițiativele sale nu sunt întotdeauna legale și nu se bazează pe standardele europene în domeniul urbanismului.

În cadrul ședinței consiliului de urbanism din 11 mai, arhitectorul Igor Damaschin a prezentat un proiect pentru construirea a două clădiri rezidențiale cu 9 etaje pe strada ivan Konev – chiar pe locul unde strada a fost reparată de Marsharcon anul trecut. Potrivit acestuia, această companie deține un teren pe care se planifică amplasarea uneia dintre clădirile rezidențiale. A doua casă este planificată să fie construită pe teren municipal.

Dar acesta nu este cel mai interesant lucru. Conform propunerii, casele sunt planificate să fie amplasate în așa-numita „zonă verde” – în locul terenului de joacă pentru copii și a zonei de curte din fața casei de pe stradă Ivan Konev 15.

Folosind Bălțiul și administrația locală ca o modalitate de a „câștiga bani din buget”, Marcoci a decis să lipsească ultimul parc și loc de joacă pentru banii aceiași bălțeni. Adică, Boris Marcoci, folosind preceptele notorului unionist, fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a decis să construiască toate zonele verzi din Bălți, așa cum a făcut acesta din urmă la Chișinău.

CONCLUZII

Din păcate, redacția noastră nu are o confirmare neechivocă a informațiilor despre havuz, dar chiar și pe baza faptelor confirmate, se pare că pentru Boris Marcoci cariera sa politică este o modalitate de a îmbunătăți bunăstarea personală.

Boris Marcoci însuși este un exemplu viu de adaptare la orice regim politic – fie că este regimul coruptului Filat, al uzurpatorului Plahotniuc sau al regimului monarhico-isteric a Sandu cu „oamenii buni”. În același timp, de dragul intereselor comerciale, domnul Marcoci nu ezită să coopereze cu „oameni aparținând aceleiași categorii ca Plahotniuc (nota edit. – Maia Sandu despre Renato Usatîi)” – având stabilite condiții pentru a face afaceri cu Administratia Balti. Cum și în ce condiții au convenit este o poveste complet diferită.

În următorul număr al ziarului, vom publica o analiză mai detaliată a licitației pentru așezarea pavajului și repararea unui havuz: analiza estimărilor de proiectare, costul materialelor utilizate și serviciile furnizate de agenții economici

Desigur, redacția ziarului nostru își rezervă dreptul de a da replică lui Boris Marcoci.

Газета "Бельцкие Новости"

Газета "Бельцкие Новости"

Все права защищены. Любое использование информации и материалов сайта необходимо сопровождать соответствующей ссылкой на сайт редакции.

Выскажи своё мнение на этот счёт!

реклама