La 2 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă la primărie, primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, a demisionat. S-a aflat despre intențiile sale de a pleca la 12 iulie, a doua zi după alegerile parlamentare anticipate – dar ce a cauzat de fapt acțiuni atât de radicale?

REDACȚIA ZIARULUI „BĂLȚI NEWS” LANSEAZĂ O SERIE DE MATERIALE PE TEMA ADEVĂRATORILOR MOTIVE ALE DEMISIEI LUI RENATO USATÎI

INTRODUCERE

În 2015, Renato Usatîi a devenit primar, luând puterea în municipiu în propriile sale mâini. El își datorează triumful carismei, un număr imens de promisiuni, dintre care una a fost lupta împotriva corupției.

Ne amintim cu toții cum în oraș unii demnitari erau „закатаны в асфальт ”, cum realizările lui Usatîi au fost difuzate pe tot felul de presă – se presupune că lupta împotriva corupției de pe piețe și alte întreprinderi municipale.

Cu toate acestea, orice s-ar putea spune, realitatea s-a dovedit a fi plină de dezamăgiri …

OM-PARTID SAU PARTIDUL UNUI OM

Principala problemă a „Partidului Nostru”, atât în ​​2015, cât și astăzi, este faptul că o formațiune politică fără liderul său nu este nimic. Aceasta este petrecerea unei singure persoane și, în afară de Renato Usatîi, nu există personalități cu adevărat remarcabile acolo.

Același lucru este valabil și pentru administrația Balti: întrebați bălțenii despre cine sunt Ghenadie Șmulschii sau Vitalie Balan – foarte puțini oameni vor putea răspunde la această întrebare.

DE CE TOTUL ERA CLAR ÎNCĂ ÎN 2019

La 25 februarie 2019, după alegerile în Parlamentul Republicii Moldova, sa dovedit că partidul lui Usatîi nu a trecut pragul electoral și nu a reușit să câștige simpatia cetățenilor moldoveni în circumscripțiile cu mandat unic.

„Era o singură persoană în lume. A făcut bine oamenilor. Și oamenii l-au ucis … ”- aceste replici emoționante au fost publicate de fostul primar pe pagina sa personală din rețeaua socială.

Dar cine l-a trădat?

Revenind la tema „omului-partid” și „omului de administrație Bălți”, devine clar că lupta împotriva corupției a făcut parte din cercul de interese al lui Renato Usatîi, dar în niciun caz anturajul său. De exemplu:

  • Serghei Pcela – fost director al DRCD – condamnat pentru corupție
  • Igor Basistîi – consilier municipal al „Partidului Nostru” – a furat apă
  • Iurii Vlas – fost director al deputatului „Uniunea Piețelor” – corupția a fost găsită la întreprinderea încredințată, după 4 ani de conducere a orașului de către echipa lui Grigorișin
  • Iurii Hmarnîi – director al DRCD (protejat al lui Grigorișin) – condamnat pentru scheme de furt și corupție
  • Serghei Avramenco – Director al Direcției Troleibuze (protejatul lui Grigorișin) – condamnat pentru scheme de corupție și are un conflict de interese la întreprindere (a angajat familia)

Și ceea ce este cel mai interesant – toate aceste acte de corupție și furt au avut loc chiar în momentul în care întreaga resursă administrativă și toată plinătatea puterii se aflau în mâinile unei persoane cunoscute – Nicolai Grigorișin.

NU POȚI CÂȘTIGA – CONDUCE!

Acesta este modul în care se poate caracteriza modul în care Nicolai Grigorișin „luptă împotriva corupției” în Bălți – ca în binecunoscutul dicton antic: „Dacă nu poți câștiga, preia conducerea”

Având în vedere că directorii nu pot implementa în mod independent scheme de corupție – audituri, supravegherea primăriei, apare întrebarea – Nicolai Grigorișin nu știa cu adevărat despre corupția subordonaților săi?

Prânzul – prânzului, iar războiul este programat: acest lucru poate explica motivul detectării corupției chiar înainte de alegeri. Gândiți-vă: un viceprimar, care este conștient de schemele de corupție și, eventual, participă la ele, ca urmare, înainte de alegeri, își „contopesc” complicii, creând apariția unei lupte împotriva schemelor ilegale.

A fost cineva pedepsit după „expunere”? Nu. Cel mai bun prieten al lui Niсolai Grigorișin, Igor Basistîi, nu a fost pedepsit pentru furtul de apă. A depășit Iurii Vlas corupția de pe piețe? Nu. Și nu a fost pedepsit.

Același lucru este valabil și pentru proiectele personale ale lui Grigorișin – să luăm baia, de exemplu. 2 milioane de lei risipiți din vina directorului întreprinderii municipale „Biroul de Arhitectură și Planificare” Eugenia Grati nu a revenit la buget. Știți ce s-a întâmplat cu vinovații? Directorul acestei întreprinderi a demisionat pur și simplu.

Un fapt interesant – soțul Eugeniei Grati lucrează în aceeași administrație a primăriei. Se pare că consiliul municipal a concediat-o pe Grati, care a fost angajată cu o lună înainte de concediere.

În ceea ce privește Elena Gritco, în urmă cu câțiva ani au apărut pe rețea informații că nu toate finanțele alocate de fondul Usatîi pentru diverse proiecte au ajuns la beneficiarii finali. După aceasta, fundația și-a suspendat temporar proiectele până când Usatîi s-a întors.

CONCLUZII

Pe baza rezultatelor primului articol, devine clar: Renato Usatîi nu a putut depăși corupția din Bălți. Cu scopul de a scăpa de schemele ilegale, el a adus la putere o echipă care nu împărtășea idealurile lui Usatîi – și, ca rezultat, bălțenii au schimbat pur și simplu „alul pe săpun”.

Având incredere imensă în Nicolai Grigorișin, Usatîi a comis o greșeală fatală – după care a decis să se distanțeze nu numai de Bălți, ci și de partidul „Partidul Nostru” pe care l-a creat – la urma urmei, Nicolai a fost cel mai apropiat de el, care în cele din urmă a condus aproape toate schemele de corupție din Bălți, „îmbinându-și periodic complicii” pentru a crea apariția luptei împotriva corupției.

„Era o singură persoană în lume. A făcut bine oamenilor. Și oamenii l-au ucis … “- așa puteți descrie relația lui Renato Usatîi cu echipa sa” cinstită “.

Газета "Бельцкие Новости"

Газета "Бельцкие Новости"

Все права защищены. Любое использование информации и материалов сайта необходимо сопровождать соответствующей ссылкой на сайт редакции.

Выскажи своё мнение на этот счёт!

реклама