Acum o săptămână, în articolul „Boris Marсoci este un alt milionar printre„ oamenii bun ”: cum este legat susținătorul lui Filat și Plahotniuc de Usati și Sandu?” L-am prezentat cititorilor noștri pe Marcoci Boris, un om de afaceri, consilier municipal al partidului Maia Sandu, precum și un fost susținător al PLDM, PDM și un tovarăș de încredere al administrației locale din Bălți.

În același timp, am atins și interesele comerciale ale consilierului municipal Bălți. În timpul investigației ofertelor pentru implementarea lucrărilor de reparații și așezarea plăcilor de pavaj, sa dovedit că prețul acestor servicii depășește toate sumele imaginabile și de neconceput. Mai mult, cantitatea de informații care circulă în societate despre modul în care administrația bălțiană „taie” banii crește, de asemenea, în fiecare zi.

Creditul „Transparent”

Anul trecut, administrația publică locală a deschis o linie de credit în una dintre băncile private moldovenești în valoare de 60 de milioane de lei. Scopul inițial al împrumutului este repararea drumurilor. Apoi, la 6 mai 2020, la o ședință a consiliului municipal al lui Renato Usatîi a asigurat că cheltuirea fondurilor va fi transparentă, iar consilierii, ca toți cetățenii, vor putea vedea unde merg banii (45:18) :

Cu toate acestea, după câteva luni, banii din reparațiile drumurilor au fost trimiși pentru refacerea trotuarelor. A fost anunțată o licitație, unde – valoarea sa estimată a fost de 25.559.250 lei și consta din 5 loturi – diferite locații ale municipiului, unde s-a decis amplasarea de noi plăci de pavaj.

Urmărim mâinile – pe baza datelor de licitație indicate pe site-ul achizitii.md, avem următoarele date:

 • suprafața totală a trotuarului – aproximativ 36 mii m²
 • costul estimat al licitației – 25,5 milioane lei

Astfel, se dovedește că, potrivit autorităților locale, costul mediu al unui metru pătrat de pavaj va costa orașului aproximativ 700 de lei.

“Magia” licitațiilor din Bălți

La finalizarea licitației, situația în jurul câștigătorilor lotului devine complet neclară, adevărata „magie” începe:

 • fiecare lot a fost câștigat de „companii diferite” (mai multe despre asta mai târziu)
 • diferența dintre diferite oferte se calculează în lei! (de exemplu, lotul 3 – diferența dintre prețul minim și cel maxim – 26 lei)
 • și cel mai important (!) – prețul pentru așezarea unui m² de pavaj a variat între 1534 și 1840 de lei, fără TVA!

La fel ca o conspirație a cartelului pentru a jefui o municipalitate. Toate companiile au „s-au săturat de mâncat” și, având în vedere zvonurile care plutesc în jurul acestei licitații, este posibil ca autoritățile locale să nu fi rămas deoparte!

Să luăm ca bază lotul numărul 3 – repararea trotuarelor de pe stradă. Al.cel Bun – iar această lucrare a fost efectuată acolo de firma Boris Marcoci Marsharcon. În mod ironic, aproximativ jumătate din lucrările de construcție efectuate la Bălți au început să fie realizate de această companie. Continuând ironia, acest lot special din ofertă este cel mai scump – 1840 lei.

De unde vin așa prețuri?

Printre documentele însoțitoare, studierea costului lucrărilor pentru lotul nr. 3, rezultă că costul așezării a 1 m² de dale de pavaj include:

 • salarii: 312 lei
 • materiale: 881 lei
 • tehnica: 279 lei
 • cheltuieli administrative: 193 lei
 • asigurări sociale: 70 lei
 • TVA: 368 lei
 • Chiar și beneficiul întreprinderii este stabilit – 6% sau 104 lei

Documentul complet este disponibil aici: Deviz F-3 Repar cap a trotuar piet str Al cel Bun 09.09.2020.semnat.pdf

Lotul 1 conține, de asemenea, o coloană „transportul materialelor”, cu o rată de 8%. Adică locuitorii din Bălți au plătit 72 de lei pentru livrarea de 1 mp. de gresie la locul de restaurare!

Inițial, primarul Usatîi a anunțat costul maxim de 620 lei pe 1 mp. de pavaj: „Numerele pe care le-am auzit sunt mai mari decât prețurile pieței. <…> Astăzi există un preț maxim de 620 lei pe 1m2, ar fi trebuit să-l anunțați ”

(26:11)

Drept urmare, costul licitației s-a triplat aproape, iar acest lucru este fără TVA! Și totul a fost plătit din buzunarele bălțenilor!

Colaborarea diferitor companii

Mai devreme am scris că cumva toate cele 5 loturi au fost repartizate către companii complet diferite. Dar situația este mult mai interesantă.

În aceleași documente de licitație există un document interesant „lista subcontractanților”. Lotul 3, care a fost câștigat de compania lui Boris Marcoci, include „Nostalitserv-Prim” SRL în lista subcontractanților cu o cotă de 30% din munca efectuată de Marsharcon.

Este curios că această companie subcontractantă a câștigat și lotul №1, cu valoarea declarată inițială de aproape 8 milioane de lei. În plus, adresa legală a acestei companii la momentul semnării contractului cu primăria se afla la strada Ivan Conev 44 – în casa construită de Boris Marcoci.

Dar acesta nu este singurul lucru care îi conectează. Pe rețeaua socială Facebook, fondatorul „Nostalitserv-Prim” SRL și „Marsharcon” sunt prieteni și colegi în perspectivă politică. Unul face parte din echipa Maei Sandu, cealălalt o susține. Ambii câștigă licitații, ambii lucrează în aceeași zonă. Uimitor, nu-i așa?

Scumpirea Havuzului

Mai recent, activiștii civici Diana Grosu și Vitalie Kozearski și-au publicat propria anchetă privind frauda în legătură cu transferul fântânii în oraș și o licitație pentru renovarea acesteia.

Așadar, în timpul anchetei s-a dovedit că, după transferul havuzului în proprietatea orașului, primăria a organizat trei licitații pentru a găsi un antreprenor care să efectueze toate lucrările de reconstrucție. Primele două licitații au eșuat, deoarece nu au existat oferte pentru prețul indicat de 1,65 milioane de lei. Doar după ce această sumă aproape s-a dublat, s-a desfășurat o licitație cu drepturi depline sub numărul DC-18/2019

Grupul de lucru a respins oferta mai ieftină, motivându-și decizia prin lipsa de experiență despre compania SRL „DANLEVITA”, plasând experiența SRL „EFECTIVGRUP” mult mai mare. Cu toate acestea, de fapt, se poate afirma că ambele companii se aflau în aceleași condiții, neavând experiență în construcția de havuzuri. Cu toate acestea, primăria încheie o afacere cu SRL „EFECTIVGRUP”, oprindu-se la suma de 2 999 320 lei

Totuși, potrivit autorilor anchetei, după semnarea contractului, SRL „EFECTIVGRUP” a subcontractat pentru cea mai mare parte a lucrărilor consilierului municipal Boris Marcoci, care este strâns legat de distribuirea ofertelor municipale din Bălți.

Aceasta ar fi trebuit să fie havuzul după reconstrucție, conform documentației proiectului:

Ulterior, în protocolul de evaluare a lucrărilor efectuate pentru reconstrucția havuzului pentru perioada 2019-2020, s-a dovedit că suma a crescut de la 2,9 milioane lei la 4,22 milioane lei – de 1,5 ori mai mare decât suma declarată. Acest fapt este ascuns și de autoritățile locale, concentrându-se pe o sumă mult mai mică de 3,3 milioane de lei.

111

Temele renovării havuzului și trotuarelor din Bălți au fost inițial politice: acestea au fost promisiunile lui Renato Usatîi de a face totul pe cheltuiala sa. Suma de peste 200 de mii de euro cheltuită pentru reconstrucția fântânii ridică multe întrebări. Nu apar mai puține întrebări cu privire la plăcile de pavaj plătite cu fonduri de credit, al căror preț aproape s-a triplat!

Dacă ținem cont de suprafața havuzului de 650m², atunci vedem costul unui metru al havuzului în anii 300. În același timp, toate schimbările pe care bălțenii le observă vizual sunt simple iluminări nocturne și plăci ceramice ieftine. Devine deja o bună tradiție atunci când firmele cresc prețurile cu acordul deplin al autorităților locale.

Toate acestea demonstrează și presupusele scheme de corupție existente în Primăria Bălți.

 

Газета "Бельцкие Новости"

Газета "Бельцкие Новости"

Все права защищены. Любое использование информации и материалов сайта необходимо сопровождать соответствующей ссылкой на сайт редакции.

Выскажи своё мнение на этот счёт!

реклама